In maart 2023 hebben de verkiezingen plaatsgevonden. Het Centraal Stembureau heeft op 23 maart de definitieve uitslag van de verkiezingen voor waterschap Scheldestromen vastgesteld en geconstateerd dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. In 2019 was het opkomstpercentage 54,6%. Dit jaar is dat 57,7%. Met de lokale en landelijke communicatiecampagne is het waterschapswerk de afgelopen tijd erg zichtbaar gemaakt en zijn de verkiezingen onder de aandacht gebracht. De Open dag op kantoor Middelburg en de zuivering in Terneuzen was daar onderdeel van. Dat uit zich onder andere in een hoge opkomst, maar heeft naar verwachting ook in algemene zin bijgedragen aan de bekendheid met de taken van het waterschap.
Toelichting afwijking op prestatie-indicatoren
- Het landelijke medewerkertevredenheidsonderzoek vindt in het najaar van 2023 plaats. De tevredenheid van burgers over het schriftelijk klantcontact is het eerste kwartaal niet gemeten, omdat de software die voor de meting werd gebruikt niet meer wordt ondersteund.
- Het ziekteverzuim in de organisatie is weliswaar nog hoger dan de doelstelling, maar wel dalende en lager dan vorig jaar. Dat heeft een positieve invloed op de beschikbaarheid van medewerkers om het werk uit te voeren. Vrijwel alle leidinggevende functies zijn inmiddels (structureel of tijdelijk) ingevuld in de organisatie, wat bijdraagt aan de sturing op een laag ziekteverzuim (preventie en verzuimbegeleiding). Diverse lang openstaande vacatures bij team Personeel & Organisatie blijven een risico voor ontwikkelingen op het gebied van personeelsmanagement.
- Voor het tijdig behandelen van vergunningaanvragen is de stijgende lijn ingezet ten opzichte van 2022, hoewel de gestelde doelstelling nog niet gehaald wordt. Bezwaren zijn alle binnen de wettelijke termijn afgehandeld.
- In de jaarverslaggeving 2022 is geconstateerd dat veel ontwikkelingen op het gebied van informatievoorziening en informatieveiligheid toen geen doorgang konden vinden omdat plannen herijkt moesten worden en de vacatures voor benodigde menskracht lange tijd vacant waren. Voor informatievoorziening zijn de vacatures ingevuld, voor informatieveiligheid moet dit deels nog gebeuren. Dat vertaalt zich terug in de prestaties. De prestatie voor de informatievoorziening (baseline basis op orde) is na stagnatie in de afgelopen jaren weer stijgende, met name op het gebied van data in de kernregistraties en de uitwisseling van gegevens met andere organisaties. Voor informatieveiligheid is de stijging nog minimaal. De plannen om aan de landelijke wetgeving en normen te voldoen zijn inmiddels herijkt. De implementatie zal naar verwachting een doorlooptijd hebben tot en met 2026.
- Met de inrichting van een servicedesk voor automatisering en facilitaire dienst in 2023 wordt gestreefd naar het verder verbeteren van de interne dienstverlening en zal tevens een stap worden gezet in de doelstelling voor informatieveiligheid.
- Er vindt volgens de landelijke planning in 2023 geen meting van de landelijke benchmark Vensters voor Bedrijfsvoering plaats waarmee de tevredenheid over de digitale en fysieke werkomgeving wordt gemeten.
- Het landelijke medewerkertevredenheidsonderzoek vindt in het najaar van 2023 plaats. De tevredenheid van burgers over het schriftelijk klantcontact is het eerste kwartaal niet gemeten, omdat de software die voor de meting werd gebruikt niet meer wordt ondersteund.